Materials and fillings

Heerlijk slapen, relaxen en leven met natuurlijke materialen en kussenvullingen. 

Mudis® gebruikt uitsluitend 100% biologisch  katoen k.b.A. (aangenaam glad en zacht) voor de productie van alle slaap-, relax- en “moeder en kind” producten waardoor je dichter bij de natuur en jezelf komt. Alle natuurvullingen zijn gecontroleerd en gecertificeerd (behalve kapok, die is afkomstig van verantwoorde wild pluk) waardoor Mudis® bijdraagt aan een schonere wereld en Fairtrade handel.  Mudis® natuurproducten zijn  fijn om op te slapen, bevorderen jouw gezondheid, gebruiksvriendelijk, goed voor de natuur en niet schadelijk voor het milieu.
banner, materialen en natuurvullingen PuurSlapen

biologisch katoen k.b.A., PuurSlapen

Biologisch katoen k.b.A. (gecontroleerde biologische teelt).

Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid (epidermis) van de zaden van de katoenplant (Gossypium) groeit. De vezels worden doorgaans tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Biologische katoen wordt met de hand geplukt en is afkomstig van kleinschalige projecten waar het verbouwd wordt in wisselteelt zonder gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en ontbladeringsmiddelen.
Bij handgeplukt katoen wordt alleen de katoen en niet het hele kapsel geplukt. Hierdoor kunnen verontreinigingen en mechanische beschadigingen vermeden worden. Het gebruik van chemicaliën en ontbladeringsmiddelen, welke vaak vlak voor de mechanische oogst bij conventionele vervuilende teelt op de rijpende kapsels worden gesproeid, zijn hierdoor overbodig.
In tegenstelling tot "dode" synthetische vezels heeft biologisch katoen het vermogen om te "ademen" en daardoor is het niet warmte isolerend, kan het veel vocht opnemen en weer afgeven.
Met het kopen van producten gemaakt van biologisch katoen draagt je bij aan een betere wereld, helpt je de werk en leefomstandigheden van katoenarbeiders te verbeteren en de biodiversiteit van de natuur te behouden.
Al het katoen dat Mudis®  voor haar producten gebruikt is uitsluitend vervaardigd van biologisch gecertificeerd katoen k.b.A. en G.O.T.S. gecertificeerd.
Tot slot: Door biologisch katoen te kopen geef je jezelf en je kinderen een product met meerwaarde.

Mudisafe, vochtbestendig textiel, PuurSlapen

Mudis® biologisch katoen en mudiSafe

mudiSafe

Omdat het gebruik van kussens met een natuurvulling, zoals speltkaf, bij baby- peuterproducten en in de medische wereld bijzonder lastig was (i.v.m. de vochtopname door de natuurvulling) heeft Mudis® voor deze doelgroepen een speciaal materiaal laten ontwikkelen dat geen vocht doorlaat en toch ademend is.
Door de speciale samenstelling van de textielvezels, van mudiSafe, is het mogelijk om daar waar weleens vochtige ongelukjes voorkomen natuurvullingen voor kussens toe te passen. Een hoes van mudiSafe is ademend en tegelijkertijd waterdicht; waardoor de orthopedische en anti-Decubitus voordelen (tegen doorliggen) van de natuurvulling niet verloren gaan. Het materiaal is uiterst duurzaam, bestand tegen desinfecteringsmiddelen, wasbaar en geschikt voor drogers.

Katoensatijn k.b.A.

Satijn (Frans: satiné = glanzend) wordt vaak als aanvullende naam gebruikt voor glad, glanzend, soepel vallend katoenweefsel. Vaak denkt men dat het bij satijn gaat om een materiaal.  Satijn is echter een katoenweefsel in satijnbinding  (ook wel atlasbinding genoemd), wat een weeftechniek is. Door deze techniek is het mogelijk om garens heel dicht op elkaar te weven waardoor een hele  soepele stof ontstaat.

Velourskatoen k.b.A.

Bij geweven velours worden na het speciale weefproces van het katoen de lussen doorgesneden en daarna geruwd, ze gaan dan rechtop het weefsel staan. De opstaande pool van velours is langer dan van fluweel, terwijl de pool van pluche nog langer is.

banner kussenvullingen en scheerwol

Mudis® biologische kussenvullingen en  ingrediënten

De onderstaande natuur kussenvullingen zijn op de productpagina’s te kiezen als vulling voor de diverse hoofdkussens, “moeder & kind” en relaxproducten. Ook zijn de natuur vullingen los te bestellen  indien je de kussenvulling wilt navullen of, na verloop van tijd, wilt vervangen. 








 

Scheerwol k.b.T.

Biologisch scheerwol als kussenvulling geeft een zacht, veerkrachtig en warm kussen. Het kussen is door de losse scheerwolplukjes, uitstekend naar wens te vormen, verhinderd zweten, kan veel vocht opnemen en het weer aan de omgeving afstaan. Een scheerwollen kussenvulling zorgt hierdoor voor een optimaal slaapklimaat. Door het scheerwolkussen regelmatig op te schudden neemt het zijn oorspronkelijke vorm weer aan en luchten aan de buitenlucht zorgt voor weer een veerkrachtig en fris kussen. 


spelt k.b.A. rijp voor oogst, PuurSlapen

Kussenvullingen

Speltkaf k.b.A.

Spelt is de oudste graansoort en de oervorm van alle tarwe soorten. Speltkaf is het omhulsel van het dit oergraan en een agrarisch restproduct en dus ook goed composteerbaar.
Van oudsher wordt speltkaf geroemd om zijn positieve effecten op de gezondheid en het welbehagen. In de Bijbel wordt reeds over spelt geschreven en ook Hildegard von Bingen was vol lof over de eigenschappen van spelt. Er worden allerlei heilzame eigenschappen aan toegeschreven waaronder dat het weerstand verhogend is. Het bestaat voor 90% uit kiezelzuur (bekend ook als spoorelement Silicium) waardoor het een positieve werking kan hebben bij hoofdpijn, migraine, reuma, schouder- en nekklachten, whiplash, stress, nervositeit en slapeloosheid. Speltkaf heeft bovendien een goede ventilerende, vocht- en warmteregulerende werking, is anti-allergeen en mijtwerend.

De toepassing van het kaf heeft zich als vulmateriaal voor kussens al veelvuldig en langdurig bewezen.  Door de licht-korrelige samenstelling heeft het een ontspannende masserende werking op spieren en weefsels waardoor de doorbloeding en circulatie gestimuleerd wordt. Een goede doorbloeding en circulatie stelt alle lichaamsvloeistoffen in staat om voedingsstoffen, hormonen en enzymen daar te brengen waar ze nodig zijn en het verwijdert afvalstoffen en lichaamsvreemde stoffen die giftig zijn voor onze gezondheid. Dit bevorderd het zelf genezende vermogen van het lichaam en waardoor o.a. (nieuwe) spataders zich minder makkelijk vormen.
De aangename geur en het zachte ritselen doen denken aan vers hooi.
Let op: Speltkaf mag niet nat worden en in tegenstelling tot speltgraan niet verwarmt worden.

gierst k.b.A. rijp voor oogst, PuurSlapen









Milletdopjes k.b.A.

Millet, ook wel gierst genoemd waaronder pluimgierst, behoort tot de vroegste in Nederland aangetroffen cultuurgewassen en werd al vóór het begin van de jaartelling verbouwd.
Milletdopjes in kussens hebben, net als speltkaf, een lange traditie en van oudsher wordt er diverse positieve eigenschappen aan toegekend. Millet zorgt voor verkoeling, neemt goed vocht op en ventileert uitstekend met als gevolg een herstellende slaap zonder te zweten.  De dopjes bevatten vele mineralen waaronder magnesium, ijzer en kiezelzuur en kan daardoor weldadig zijn bij reuma, migraine, spanningen en slaapstoornissen.
Een natuurvulling van milletdopjes geeft een knuffelzacht kussen. De lichte hulzen passen zich optimaal aan hoofd en nek aan en ondersteunen de natuurlijke s-vorm van de wervelkolom. Het gewicht en de druk van het hoofd en de nekholte op het hoofdkussen wordt als vanzelf omgezet in de juiste vorm voor beide. Milletdopjes zijn tevens een uitstekende natuurvulling voor een kinderkussen.
Kussens gevuld met milletdopjes worden ook gebruikt om doorliggen (Decubitus) te voorkomen en te genezen.

kapok, afkomstig van verantwoorde wildpluk, PuurSlapen

Kapok

Kapok heeft geen biologische certificering omdat het van (verantwoorde) wildpluk afkomstig is. Het is een hypoallergene keuze voor o.a. in een peuterkussen. Kapok is bijna zijdezacht, lichter dan katoen en heeft een goede vocht opnemende werking. Het is sneldrogend omdat de kapok vezel overtrokken is met een waterafstotende laag. Omdat de vezels ook hol van binnen zijn is het ook goed ademend en warmte isoleren. Een kussen met een vulling van kapok geeft een goede ondersteuning aan nek en hoofd.
De kapokboom, die tot wel 70 meter hoog wordt, groeit in warme streken in het wild (dus zonder toevoeging van mest) en levert elk jaar weer een oogst van kapoknoten met daarin de kapokvezels. Het is reukloos, niet giftig en bestand tegen rot (schimmel en meeldauw), waardoor er geen pesticiden nodig zijn.
Kapok is daardoor een duurzame bron voor in onze Mudis® kussens.

 



 

 

Zirbeboom, Arveden, Alpenden, PuurSlapen

Geur en kruidenkussen vullingen:

Zirben-krullen (Arve c.q. Alpenden)

De edele en beschermde boomsoort Zirbe groeit, vanaf 1600 meter tot aan of zelfs over de boomgrens, in het hooggebergte van de Alpen. Al eeuwen waardeert men daar de positieve eigenschappen van het Zirbehout. Het beschikt over harsen en oliën waarvan de kruidige geur, die aan een dennenbos doet denken, een door wetenschappelijk onderzoek  bewezen rustgevende positieve uitwerking heeft o.a. bij  slaapstoornissen. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de hartslag gedurende 24 uur 3500 keer minder werd gemeten; een uur hartarbeid per nacht dus. Dit is ook de reden dat van de Zirben-spaanders ook vullingen voor slaapkussens gemaakt worden. 
Een pure vulling met Zirben-spaanders is te vast en dus voor een hoofdkussen niet ideaal, maar als geur-knuffelkussen (inslaaphulp) zeker wel. En ook gemixt met speltkaf of milletdopjes is het wel als hoofdkussen toepasbaar.  
Door regelmatig enkele druppeltjes Slaapolie (binnenkort via PuurSlapen.nl verkrijgbaar) op de vulling te druppelen wordt de werking weer geoptimaliseerd. 

 

Banner lavendel en 6 kruiden mix

Lavendelbloesem k.b.A. 

De intensieve kalmerende geur van de lavendelbloesem zorgt ervoor dat je gedachten tot rust komen en brengt de geest weer in balans. Je voelt je geborgen en ontspannen. Lavendel is overal inzetbaar, voor de heerlijke geur, als muggen verdrijver en harmoniserend in de slaapkamer. 
P.s.: Er zijn mensen die slecht tegen de reuk van Lavendel kunnen. Een goed alternatief is dan een natuurvulling van Zirbe-krullen en of Slaapolie (binnenkort via PuurSlapen.nl verkrijgbaar). 

 

 

 

 

 

 

6 Kruidenmengsel k.b.A.

Volgens speciaal huisrecept van Mudis® samengesteld geeft deze uitgelezen 6 kruidenmix niet alleen een heerlijke geur maar ook een rustgevende werking op het autonome zenuwstelsel. Het mengsel van lavendel, kamille, Sint Janskruid, pepermunt, tijm en lindebloesem heeft een rustgevende en balancerende werking. 
Deze beproefde mix is niet alleen geschikt als bij-vulling in hoofdkussens, maar ook overal waar je een heerlijke geur beleven wilt. De kruiden in de Mudis® 6 kruidenmix zijn allen biologisch en k.b.A.

 

 

natuur kussenvulling kersenpitten k.b.A. voor warmtekussen, PuurSlapen

Vullingen voor warmtekussens:

Kersenpitten k.b.A.

Kersenpitten, afkomstig van biologische kersenteelt, zijn zowel voor warmte als voor koude behandelingen te gebruiken bij b.v. koude voeten, maag- en darmkrampen of ter afkoeling/pijn vermindering bij spierblessures. 
Een kersenpitkussen ( hittepit ) is tevens uitstekend te gebruiken als hulpstuk bij hand of voetgymnastiek.



 

 

 

natuur kussenvulling speltkorrels k.b.A. voor warmtekussen, PuurSlapen

Speltkorrels k.b.A.

De volle biologische speltgraankorrel kan warmte zeer lang opslaan en is daardoor zeer geschikt om een (kinder)bed op te warmen en om verlichting en herstel te geven bij spierpijn en buikkrampen. Spelt bezit tot 90% kiezelzuur, die via de huid ook op onze organen werkt. Speltkorrels hebben het voordeel ten opzichte van kersenpitten dat de warmteafgifte langer duurt en het warmtekussen zich duidelijk beter aan de lichaamsvormen aanpast. Daar staat tegenover dat het opwarmen in de oven/magnetron langer duurt. 

natuur kussenvulling raapzaad k.b.A. voor warmtekussen, PuurSlapen

Raapzaad k.b.A.

Raapzaad is van oorsprong een inheemse wilde plant, die echter ook veel gekweekt wordt o.a. in Duitsland.
Uit de zaden kan raapolie gewonnen worden maar wordt ook in voedermengsels voor vogels gebruikt. Raapzaad is door de fijn korrelige structuur en zijn warmte vasthoudende eigenschappen uitstekend geschikt als warmte-kussenvulling. Raapzaad blijft bijna 2x zo lang warm als kersenpitten of spelt en voelt ook zachter aan, wat weer ideaal is voor baby’s en kleine kinderen.
Het is door zijn compacte structuur wel zwaarder, maar dat kan voor sommige doeleinden juist een voordeel zijn.

natuur kussenvulling berg kristalzout voor warmtekussen, PuurSlapen

Kristalzout 100% natuurzuiver

Kristalzout wordt in de bergen als brokken gewonnen en daarna vermalen tot fijner zout dat geschikt is in de warmte/koudekussens. Kristalzout is n.l. een echt warmte en koude opslag wonder en kan zeer goed in de oven opgewarmd c.q. in het vriezer gekoeld worden. Daarna geeft het de warmte of kou zeer gelijkmatig af. 

Meer informatie over hoofdkussen kiezen en kussenvulling

Meer informatie over hoe het juiste hoofdkussen te kiezen en welke biologische kussenvulling het beste bij je past vindt je op de pagina: Kies het juiste hoofdkussen