Kies het juiste hoofdkussen

Kies het juiste hoofdkussen en kussenvulling.

Het juiste hoofdkussen kiezen lijkt wellicht ingewikkeld. En welke biologische kussenvulling past dan het beste bij je? Daarom hebben we op een rijtje gezet waar je op moet letten voor het maken van de beste keuze, zodat ook jij uitgeslapen aan de dag kunt beginnen.

• Hoe kies ik het beste mijn Mudis® hoofdkussen?
• Welke biologische kussenvulling past bij mij?
• Hoe kies ik de juiste hoeveelheid kussenvulling?
• Hoe kies ik het formaat van mijn hoofdkussen?

PuurSlapen, Mudis banner

 

Hoe kies ik het beste mijn Mudis® hoofdkussen?

De keuze voor een passend Mudis® hoofdkussen is heel erg persoonlijk. Om te bepalen welk natuurkussen het beste bij je past, kunt je o.a. kijken naar de hardheid van het matras, uw slaaphouding, het vulmateriaal, en het formaat van het kussen.
Als uitgangspunt kunt je heel goed het huidige hoofdkussen nemen. Is het nu te dik, te weinig veerkrachtig en vormbaar of is het bijv. te zacht of juist te hard?
Op basis van die mening zoekt je een natuurvulling en kies daarna het kussenformaat dat daarbij past.

Welke kussenvulling past bij mij? Speltkaf, gierstdopjes, scheerwol of een kussenvulling met een mix.

Speltkaf k.b.A.: Het kaf (dubbel kaf) van het oergraan spelt heeft zich als ecologisch vulmateriaal voor kussens veelvuldig bewezen en biedt bij elke temperatuur een perfecte luchtuitwisseling: dus ook ideaal voor mensen die makkelijk transpireren. Speltkaf is zeer vorm vast en behoud een natuurlijke elasticiteit. De aangename geur en het licht ruisen van de kaf doen denken aan vers hooi, geven rust en worden door Speltkaf-slapers zeer gewaardeerd.

Spelt is de oudste graansoort en de oervorm van alle tarwe soorten. Van oudsher wordt speltkaf geroemd om zijn positieve effecten op de gezondheid en het welbehagen. Het oergraan speltkaf bestaat voor 90% uit kiezelzuur (bekend ook als spoorelement Silicium) door de aanwezigheid hiervan en de masserende werking kan dit natuurkussen een genezende werking hebben bij hoofdpijn, migraine, reuma, schouder- en nekklachten, whiplash, stress, nervositeit en slapeloosheid. Speltkaf heeft bovendien goede ventilerende, vocht- en warmteregulerende eigenschappen, is anti-allergeen en mijtwerend.
Het kaf zorgt voor vormvaste stevigheid, maar past zich gelijktijdig makkelijk aan elke lighouding weer aan (wat belangrijk is voor een diepe en rustige slaap). Door eenvoudig met het hoofd heen en weer te bewegen vormt het speltkussen zich weer, worden rug- en nekwervels ondersteund en krijgen een orthopedisch verantwoorde stand. Ongeacht of u "breed" of "smal" bent neemt het hoofdkussen dus weer een juiste vorm aan, dit in tegenstelling tot een kussen met een vaste vorm. Een goede ondersteuning van de nek kan er tevens voor zorgen dat het snurken verminderd wordt omdat de ademwegen meer open gehouden worden en spieren en weefsels zich ontspannen.
Door de masserende ontspannende werking op de hals en nekspieren wordt tevens de doorbloeding en circulatie gestimuleerd. Een goede doorbloeding en circulatie stelt alle lichaamsvloeistoffen in staat om voedingsstoffen, hormonen en enzymen daar te brengen waar ze nodig zijn en het verwijdert afvalstoffen en lichaamsvreemde stoffen die giftig zijn voor onze gezondheid. Dit bevorderd het zelf genezende vermogen van het lichaam en waardoor (nieuwe) spataders zich minder makkelijk vormen.

Milletdopjes k.b.A.: Milletdopjes (gierst, pluimgierstdopjes) in hoofdkussens hebben een lange traditie. Pluimgierst werd 5000 jaar geleden al verbouwd door de Chinezen, die destijds al de bijzondere werking van deze grassoort onderkenden. De lichte hulzen passen zich optimaal aan hoofd en nek aan en ondersteunen de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom. Het gewicht en de druk van het hoofd en de nekholte op het kussen wordt als vanzelf omgezet in de juiste vorm voor beide.

Van nature bevatten de dopjes veel mineralen zoals magnesium, ijzer en kiezelzuur. Het kiezelzuur (silicium) zorgt ervoor dat de milletdopjes zo buigzaam en geruisloos zijn en is tevens weldadig bij reuma, migraine, slaapstoornissen. Omdat ze huidvriendelijk zijn worden ze vaak toegepast ter voorkoming van doorliggen en in tegenstelling tot b.v. een kussenvulling van schuim, geen tegendruk geven. Dat merkt u ook als u op een biologisch milletkussen slaapt.
Een milletkussen zorgt voor een optimale ontspanning van uw lichaam gedurende de nacht. Milletdopjes hebben net zoals speltkaf sterk ventilerende eigenschappen, ze reguleren de temperatuur en absorberen bij uitstek vocht. Ieder mens transpireert in zijn slaap, de vulling met de biologische milletdopjes zorgt ervoor dat het opgenomen vocht weer snel aan de omliggende ruimte wordt afgegeven. Aan millet worden eigenschappen als opwekkend, tegen bloedarmoede en zweetafdrijvend toegedicht.

Scheerwol k.b.T.: Scheerollen hoofdkussens zijn warm, zacht, wat zwaarder en minder vormbaar dan speltkaf en gierst. Het voelt wat steviger aan en het hoofd zakt niet in het kussen. Wol ventileert uitstekend, is hypo-allergeen en kan tot wel 30 % van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen en snel weer aan de buitenlucht afgeven. Indien de wolvulling naar verloop van tijd wat vaster wordt zijn de wolplukjes eenvoudig weer wat uit elkaar te halen.

Kijk ook op de Materialen & kussenvullingen pagina voor nog meer info over de Mudis® biologische kussenvullingen. 

Hoe kies ik de juiste hoeveelheid kussenvulling?

De hoeveelheid kussenvulling, en natuurlijk het soort vulling, bepalen samen met het matras de stand van de wervelkolom tijdens het slapen. Als de wervelkolom in de natuurlijke neutrale stand staat is de kans op nek en rugklachten het minst en kan reeds geïrriteerd weefsel zich optimaal herstellen. Daarvoor is altijd van belang dat bij elke slaaphouding de natuurlijke vorm van de wervelkolom zo veel mogelijk behouden blijft.

slaaphouding, door hoofdkussen en matras, niet correct

 

slaaphouding, door hoofdkussen en matras, correct

De hoeveelheid kussenvulling is afhankelijk van:

-Welk matras heb ik?
Een zijslaper met brede schouders heeft n.l. meer kussenvulling nodig dan een rugslaper en in een zacht matras zakt je verder weg (minder kussenvulling) dan in een hard matras (meer kussenvulling).

-Wat is de slaaphouding?
Bij de slaaphouding die je het meest inneemt is het van groot belang dat de wervelkolom, van de zijkant bekeken, zoveel mogelijk in zijn natuurlijke houding ligt. De lichte kromming, bij een rugslaper, moet dus tijdens de slaap behouden blijven. Een juist gevuld hoofdkussen zorgt ervoor dat in vrijwel alle slaaphoudingen de wervelkolom in de juiste positie blijft, en moet dus makkelijk vormbaar zijn zonder tegendruk (zoals veel synthetische kussen doen) te geven. De natuurvullingen van de Mudis® hoofdkussens zijn makkelijk vormbaar en zorgen dus dat het hoofd en de nekwervels optimaal ondersteund blijven.

Voor volwassenen geldt in het algemeen:
• Buik of rugslapers hebben een kussen met minder vulling en die is daardoor platter. Op de rug of buik zakt je n.l. in het algemeen minder ver in het matras weg en daarom is een minder hoog kussen geschikt als je op de buik of rug slaapt.
• Zijslapers hebben meer vulling nodig (afhankelijk van de schouderbreedte, gewicht en de stevigheid van het matras) omdat de schouderhoogte er voor zorgt dat het hoofd en nek verder van het matras verwijderd zijn dan bij slapen op de rug.

Voor kinderen geldt in het algemeen:
• Een (kleine)kinderkussen is het platst van allemaal omdat het voor een kind, door hun kleine postuur, fijner is om plat te liggen. Ze hebben n.l. weinig gewicht, schouderbreedte en zakken ook nauwelijks weg in het matras. 
• Het (kleine)kinderkussen is klein van afmeting (30x45) en heeft weinig vulling. 
• Het moment van overstappen van peuter naar kinderkussen Mudis®  ligt o.a. aan de favoriete slaaphouding. Een kindje dat op de buik slaapt zal minder snel behoefte krijgen aan een hoger kussen dan een zijslapertje. Het kan (onbewust) het zelf aangeven  zoals met een handje of een knuffel onder het hoofdje te slapen.
• Voor de wat grotere kinderen en tieners is het formaat 40x60 al geschikt. Let wel dat je het beste zelf of samen met je kind kunt bepalen wanneer het eraan toe is om op een groter kussen over te stappen.   

Voor baby’s en peuters geldt in het algemeen:
• Vanaf twee jaar is het verstandig om een peuterkussen te gebruiken. Daarvoor is het te gevaarlijk omdat een baby namelijk nog niet de kracht heeft, of de notie, om het hoofd uit het kussen te tillen.
• Van af welke leeftijd een kinderkussen? Gebruikt uw kind zijn handje of b.v. een knuffel als steuntje onder het hoofd? Dan is uw kindje toe aan zijn eerste kinderkussen. Het Mudis® kapok peuterkussen! 

Mudis® heeft natuurkussens in vele maten:

Dankzij de jarenlange ervaring van Mudis® heeft zich uitgewezen dat hoofdkussens van 40 bij 60 cm en de hoofdkussens van 40 bij 80 cm. in principe slaapkussens voor volwassenen zijn. Kinderkussens hebben het formaat 30 bij 45 en peuterkussens zijn tevens 30 bij 45 cm..

Mudis® biologische hoofdkussens daar slaapt iedereen natuurlijk beter op!